Mentale & fysieke gezondheid

Blijf niet zitten met buikpijn

Heb je regelmatig last van buikpijn of een opgeblazen gevoel? Dan lijd je misschien aan het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). De oorzaak van de ziekte is niet bekend. Gelukkig zijn er wel enkele dingen die je kan doen om het leven met PDS draaglijker te maken.

Het prikkelbaredarmsyndroom komt relatief veel voor. Toch blijft het vaak te lang onopgemerkt. Herken jij enkele van onderstaande symptomen? Dan ga je best is langs bij een arts.

Symptomen

  • buikpijn of opgeblazen gevoel in de buik
  • moeilijke stoelgang qua regelmaat of vastheid (soms diarree, soms hard)
  • slijm in de stoelgang
  • het gevoel dat je vaak naar het toilet moet.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Je arts vraagt je eerst uitgebreid wat er precies aan de hand is, waar je last van hebt. Vaak weet de dokter dan al genoeg voor een diagnose. Als je ook regelmatig diarree hebt, kan het nuttig zijn om een bloedonderzoek te doen om gluten- of lactoseintolerantie uit te sluiten.

In sommige gevallen is een darmonderzoek nodig om ontstekingen of kankers uit te sluiten.

Klachten verminderen

Bepaalde voedingsmiddelen uit je voedingspatroon schrappen of minderen kan je klachten al sterk verminderen. Een diëtist kan je hierbij begeleiden. Denk bijvoorbeeld aan cafeïne of vette voeding. Ook voldoende beweging werkt positief, omdat het de passage van lucht en stoelgang in de darm versnelt en zo de symptomen vermindert.

Zorg ook voor voldoende ontspanning. Stress zorgt voor heel wat gezondheidsklachten en maakt ook je prikkelbaredarmsymptomen erger. Ontdek wat jou helpt ontspannen: met je alpaca wandelen, yoga, een blokje om …

FODMAP-dieet

Aan mensen met prikkelbare darmen wordt vaak aangeraden om de FODMAP-koolhydraten uit het voedingspatroon te schrappen. Dat zijn bepaalde koolhydraten die in de dikke darm gisten en buikpijn veroorzaken. De FODMAP-koolhydraten vind je in graanproducten, champignons, peulvruchten, zoetstoffen, sommige fruit en groenten (bijvoorbeeld appel, peer, pruim, kool, ui, asperges … ), probiotica, sommige yoghurts en honing.

Een arts kan ook medicatie voorschrijven om de klachten te verminderen. Deze hebben helaas een wisselend effect en werken niet bij iedereen optimaal.