Wim peddelde 240 km voor een beter milieu
Talent

Wim peddelde 240 km voor een beter milieu

Wim Pyl (32) organiseert en begeleidt vibez-vakanties. Zelf heeft hij vooral de expedition- en water-vibez in zich. Dat bewijst hij ook met project Mangata. Op 5 dagen tijd legde hij samen met goede vriend Jan Moermans (35) al peddelend een afstand van 240 km af en visten ze samen zo veel mogelijk zwerfvuil uit het water.

Mangata, wat is dat eigenlijk?

Wim: “De bedoeling van Mangata is om op een avontuurlijke manier te werken aan een beter milieu. Het is eigenlijk een overkoepelende naam voor ons eerste project (Project Suptrip tegen afval) en alle projecten die we nog willen doen in de toekomst. We willen mensen inspireren om zelf iets gelijkaardigs te doen én om minder afval te laten rondslingeren. Anders zijn we aan het dweilen met de kraan open natuurlijk.”

Kan je wat meer vertellen over dit eerste project?

Wim: “Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging, en ik hou van watersport. Jan was al bekend met peddelen, en het leek me een leuke sport om iets mee te doen. Daaruit is eigenlijk het idee gegroeid om van Hasselt naar Nieuwpoort te peddelen. We stippelden een route van 240 kilometer uit die we zouden afleggen op vijf dagen tijd. We doen allebei aan watersport, en als je watersport beoefent kom je heel veel afval tegen. Daarom was de link met afval oprapen snel gemaakt.”

Wat was het zwaarste van deze hele ervaring?

Wim: “Voor mij was de tweede dag na de inspanning eigenlijk het zwaarste. Ik voelde me zwak, had een laag suikerniveau. Kou hebben we niet gehad tijdens de tocht, dus dat was een meevaller. Fysiek was de tocht wel zwaar, we hadden veel tegenwind en de tegenstroming was zwaarder dan we verwacht hadden. Je zou denken dat het water richting de zee stroomafwaarts gaat, maar dat is lang niet altijd het geval.”

Staan er nog andere projecten op het programma?

Wim: “Er zijn nog geen concrete plannen, maar we brainstormen ‘vollen bak’ voor volgende acties. Het is dus zeker niet onze laatste actie!”

Waarom hebben jullie die specifieke route gekozen?

Wim: “De eerste reden was dat we niet mochten peddelen waar beroepsschepen varen, dus we konden niet rechtstreeks naar de kust peddelen. We zijn dan vanuit Hasselt via Gent naar Nieuwpoort getrokken. We wouden graag eindigen in de zee, omdat al het afval daar samenkomt. Dat maakte de finish symbolisch.”

Waarom is de problematiek rond zwerfvuil voor jou zo belangrijk?

Wim: “Als watersportliefhebber en avonturier ben je graag in de natuur. En dan merk je al snel dat mensen denken dat we nog steeds in de jaren ’70 leven, waar alles kon. Toen viel het minder op als je afval liet slingeren, maar nu zijn we met te veel. Onze planeet kan dat niet meer aan. Als we van de mooie natuur willen blijven genieten, moeten we gewoon iets doen. Alle kleine dingen helpen, en dat wouden we met dit project aankaarten.”

Je bent gepassioneerd door avontuur en water. Hoe beleef je deze passies bij vibez?

Wim: “Ik heb bij vibez beide passies nog verder kunnen laten groeien door allerlei workshops en ervaringen. Ik vind het ook belangrijk en fijn om mijn passie te kunnen delen met jongeren en kinderen tijdens de vibez-vakanties en hoop hen te inspireren om ook hun passies te volgen en hun dromen waar te maken.”

Tips & tricks op jouw maat?

Nieuwe blogposts met tips & tricks, events & wedstrijden
maandelijks in je mailbox?

Whoop whoop! Je bent ingeschreven!

Oepss, er ging iets mis. Probeer later nog eens.

Ik ga akkoord met het privacybeleid van Op Eigen Benen Staan (lees het op www.oebs.be) en ben 16 jaar of ouder